Tema: Närproducerat

on

Ämnet ”närproducerat” har lyfts ett antal gånger i media. Det kan handla om allt i från hur kommuner väljer sin mat, teman på olika träffar samt restauranger som vill hitta ett nytt fokus. Många som vill stödja svenska småskaliga livsmedelsproducenter säger sig vilja köpa just närproducerat. Men vad är närproducerat egentligen och är det verkligen så bra som det låter? Det finns faktiskt inte någon konkret definition av närproducerat, även om föreningar som Bondens Marknad har tagit fram egna definitioner om produktionsradie. Som med det mesta här i världen, så finns det även negativa aspekter av småskaligt och närproducerat. Ineffektiviteten av en småskalig produktion ger både högre pris och kan i värsta fall även ge högre utsläpp på grund av mer regelbundna transporter av små volymer.

Även om alla stora livsmedelskedjor (ICA, Hemköp, Coop etc) har en uttalad strategi om att erbjuda sina kunder närproducerat livsmedel, så finns det en relativt ny butik i Stockholm som tagit det hela ett steg längre. Butiken heter Paradiset och beskriver sig enligt nedanstående citat:

Vi som startat och driver Paradiset älskar god mat och handel. De flesta av oss har arbetat många år i de stora livsmedelskedjorna och har lärt oss allt vi behöver veta – och en del vi önskar att vi inte behövde veta.

Vi har tröttnat på stordrift, tillsatser, besprutningar och hänsynslöshet mot människor, djur, natur och hälsa! På att de små goda varorna knappt syns bland det ordinarie utbudet. Att eko blivit något de stora kedjorna frontar med i reklambladen, men ändå har alldeles för lite av.

Vi vill se en rejäl förändring och vi vill ha det över hela linjen.

Rätt pris, för att du ska ha råd

Det är tillsammans vi gör skillnad och skapar god mat; lantbrukare, odlare, uppfödare, fiskare, förädlare, producenter, handlare och konsumenter.

Tiden och jakten på lägsta pris för mat är räknad. För det finns inga fria luncher, någon annan betalar alltid den faktiska kostnaden. Och tyvärr är det ofta djuren, lantbruket och miljön, allt det vi på Paradiset vill värna om.

För att så många som möjligt ska har råd att handla med hjärtat bygger vi hela butiken på begreppet, rätt pris.

Om du redan idag handlar lite ekologiskt och mycket svenskt och dessutom försöker undvika halvfabrikat med okänt ursprung så kommer du inte att betala mer på Paradiset än på de stora kedjorna. Du kommer bara tycka att det är lättare och roligare att handla.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s